Hyppää sisältöön

Energiansäästötoimenpiteet

21.02.2023

POAS tekee monia erilaisia toimenpiteitä energian säästämiseksi, ja toivomme, että kaikki asukkaatkin tekevät oman osansa, jotta vuokrataso pystytään pitämään kohtuullisena ensi vuonnakin. Asukastoimikuntien edustajat ovat olleet mukana energiansäästötoimenpiteiden suunnittelussa.

Valtakunnallisesti on tulossa erilaisia energiansäästökampanjoita, joilla opastetaan ja kannustetaan kaikkia osallistumaan energiansäästämiseen ja näin vaikuttamaan kokonaiskulutukseen. Motiva, Energiavirasto, työ- ja elinkeinoministeriö, valtioneuvoston kanslia, ympäristöministeriö ja Sitra järjestävät yhteisen energiansäästökampanjan, johon myös me osallistumme. Astetta alemmas -kampanja kannustaa kaikkia suomalaisia säästämään energiaa tekemällä pieniä arkisia tekoja. Tutustu tästä kodin helppoihin energiansäästövinkkeihin.

Marraskuussa 2022 vietimme saunatonta kuukautta. Kohteiden yhteiset saunat olivat poissa käytöstä 31.10.—27.11. välisen ajan. Saunaton kuukausi säästää sähköä noin 37 000 kWh. Saunattoman kuukauden aikana asukastoimikunnat kävivät läpi saunojen käyttöasteita ja tulevat saunavuorot on suhteuttu toteutuneisiin käyttöasteisiin. Tavoitteena on, että kiukaat eivät lämpene turhaan silloin kun vuoroja ei käytetä.

Lisätietoa veden ja energian säästämisestä POASin asunnoissa.

Energiakisa

Pilotoimme alkuvuodesta 2023 energiansäästöön tähtäävää hanketta, jota kehitettiin yhteistyössä Elisan kanssa. Hankkeen tavoitteena oli säästää vettä ja sähköä sekä lisätä jätteiden kierrätystä. Järjestimme muutamassa asuntokohteessa energiakisan.

Energiakisassa seurattiin kolmen asuntokohteen veden ja sähkön kulutusta sekä jätteiden määrää kolmen kuukauden ajan. Kisassa oli mukana seuraavat kohteet: Ristinarkuntie 18, Mekaniikanpolku 6 ja Vaahterakuja 1. Jaoimme kampanjan aikana energiansäästövinkkejä sekä veden ja sähkön kulutustietoja näiden kohteiden rappukäytävätauluilla. Kulutus ei vähentynyt merkittävästi missään kohteessa kampanjan aikana, joten kisassa ei ollut voittajia. Hanketta ei siis ainakaan toistaiseksi laajenneta muihin asuntokohteisiin.

Kutsuimme kaikki kisassa mukana olleiden kohteiden asukkaat kiitokseksi ilmaiseen leffailtaan! Linkki leffaillan ilmoittautumiseen on lähetetty kohteiden asukkaille sähköpostiin!