Hyppää sisältöön

Säästämme vettä

03.05.2021

Vesi ei ole ikuista. Puhdas vesi on maapallolta vähenevä luonnonvara ja vesivarannot jakautuvat epätasaisesti. POASin asuntokohteissa kulutetaan enemmän vettä kuin suomalaisissa taloyhtiöissä keskimäärin. Maailmanlaajuinen keskiarvo on 22 litraa/henkilö. Juomakelpoista vettä kuluu moneen asiaan, kuten tiskaamiseen, pyykinpesuun ja suihkussa käyntiin.

Energiansäästö näkyy suoraan asumiskustannuksissa. Rahan ohella energiatehokkuuden tavoittelu säästää ympäristöä sekä parantaa sisäilmaolosuhteita ja asumismukavuutta. Taloyhtiön hoitokuluista energia- ja vesikustannukset haukkaavat tyypillisesti 30-40 %. Myös omilla kulutustavoilla on vaikutusta: asukkaiden kulutustottumuksien vaikutus taloyhtiön kulutustasoon on jopa +/-5%. 

POAS vähentää vedenkulutusta asuntokohteissa erilaisin keinoin, kuten asentamalla asuntojen vesikalusteisiin vedensäästöosia. Nykystandardien mukaisesta suihkusekoittimesta virtaa vettä noin 12 litraa minuutissa, mutta vanhemmista malleista tai isoista sadesuihkuista vettä voi virrata jopa 20 litraa minuutissa. Lyhentämällä suihkuaikaa muutamalla minuutilla voit siis tiputtaa päivittäistä vedenkulutustasi jopa kymmenillä litroilla.

Asukkaillemme on jaossa suihkuvahteja, jonka avulla voit mitata suihkussa käyttämääsi aikaa. Suihkuvahti on tiimalasi, jonka voit kiinnittää kylpyhuoneen seinään. Tiimalasin hiekka valuu 4 minuutin ajan. 

Ilmianna vuotava vesikaluste

Vuotavat vesikalusteet, kuten hanat, putket tai wc-istuin, lisäävät vedenkulutusta. Joskus vuoto voi olla lähes huomaamaton ja aiheuttaa siten merkittävät kustannukset, ennen kuin ongelma saadaan paikannettua ja korjattua. Jotta kasvanut vesilasku ei kasvattaisi myös vuokraasi, pyydämme sinua paikantamaan vuotavia vesikalusteita.

Näin paikannat vuodot

  • Tarkkaile wc-istuinta: havaitsetko lorisevaa ääntä tai veden pinnan väreilyä? Nämä voivat olla merkkejä vuotavasta säiliöstä.
  • Voit myös tehdä testin wc-paperin avulla. Aseta pala wc-paperia wc-istuimen sisäpuolelle takaseinämälle tai vesihanan alle kuivaan lavuaariin. Mikäli paperinpala selvästi kastuu, vesikaluste vuotaa.
  • Ilmoita havaitsemistasi vuodoista vikailmoituksella.
Osallistuimme #näytäenergiasi -energiansäästökampanjaan, jonka tarkoituksena on pienentää energiankulutusta ja lisätä asukkaiden tietoisuutta omista valinnoista.