Hyppää sisältöön

Peltokatu 100 vuotta!

05.10.2023

Tammelasta uudisrakennusten suojista rautatien varrelta löytyy POASin vanhin talo, tänä vuonna 100 vuotta täyttävä Peltokatu 33. Tämä kolmikerroksinen punatiilitalo on kaupunginosan vanhimpia rakennuksia. Lompanlinnaksi kutsuttu talo rakennettiin rautatietyöläisten asunnoiksi vuonna 1923.

Mikä Lompanlinna?

Lompanlinnan nimen taustalla on monta tarinaa. Yksi talossa asuneista veturimiehistä oli nimeltään Lomsa. Todennäköisesti talo sai kuitenkin nimensä VR:n Tampereen varikon päällikön, tunnetun yhdistysaktiivin J. A. Blombergin mukaan. Tammelalaisten suussa Blombergin sukunimi vääntyi tuttavallisesti Lompaksi.

Peruskorjaus antoi talolle uuden elämän

Lompanlinnan remontoimista asunnoiksi alettiin suunnitella asunnoiksi viitisentoista vuotta sitten. Talo oli siirtynyt VR:ltä Tampereen kaupungin omistukseen ratapihan alueen uudistamissuunnitelmien yhteydessä. POAS osti talon kaupungilta ja alkoi suunnitella kattavaa peruskorjausta rakennuksen historia ja perinteet huomioiden. Remontin suunnittelu toteutettiin yhdessä arkkitehdin sekä kaupungin ja Museoviraston edustajien kanssa.

Vuonna 2017 toteutetussa laajassa peruskorjauksessa asuntojen sisätilat kunnostettiin nykyvaatimuksien mukaiseksi. Tiloihin valittiin vaaleat ja neutraalit pintamateriaalit, jotka sopivat kauniisti vanhojen, kunnostettujen osien pariksi.

Ulkoinen ilme säilyi alkuperäisenä, ja muutamasta asunnosta löytyvät tunnelmalliset puulämmitteiset pönttöuunit kunnostettiin uudestaan käyttöön. Vanhan talon pohjaratkaisusta ja kantavista seinistä johtuen päädyttiin tekemään poikkeuksellisia asuntoratkaisuja. Kohteen semisoluiksi kutsutuissa asunnoissa jokaisella asukkaalla on oma keittotila ja kylpyhuone. Vain eteistila jaetaan naapuriasunnon kanssa.

Peltokadun siivellä kohti uutta strategiaa

POASin asuntokohteet sijaitsevat pääosin keskustan ulkopuolella edullisilla asuinalueilla. Lompanlinnan projekti oli POASille päänavaus uuteen toimintastrategiaan. Nykyään kartoitetaan kohtuuhintaisen asumisen mahdollisuuksia myös keskustassa ja sen tuntumassa suosituilla sekä houkuttelevilla alueilla. Suosittu asuntokohde Peltokatu 33 on koti 25 opiskelijalle ja työssäkäyvälle nuorelle.

Kutsumme asukkaat synttärikahville

Peltokadun 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestämme tänä vuonna asukaskokouksen yhteydessä synttärikahvit! Kahville kutsutaan kaikki kohteen asukkaat. Kutsu on lähetetty asukkaille kotiin ja sähköpostiin.