Hyppää sisältöön

Hipposkylän puutalohanke

14.09.2023

Kissanmaalla sijaitsevan Hipposkylän alueen asemakaava sai lainvoiman 5.10.2020. Asemakaava edellyttää vanhojen puutalojen suojelua ja kunnostamista asuinkäyttöön. POAS on mukana Hipposkylän hankkeessa yhteistyössä TVA:n kanssa, joka omistaa osan alueella sijaitsevista vanhoista puutaloista. POAS omistaa alueelta neljä suojeltua puutaloa.

40-luvulla rakennetuissa puutaloissa on käytetty sen ajan rakentamiselle tyypillisiä eloperäisiä materiaaleja. Kuntotutkimuksissa talojen rakenteista löytyi haitta-aineita, kuten asbestia ja sienikasvustoa. Puutalojen kunnostaminen asuinkelpoiseksi on erittäin haastavaa, vaikka talot peruskorjattaisiin täysin, sillä perustuksista ja suojelluista osista löytyneet PAH-yhdisteet ovat ihmiselle haitallisia. Kuntotutkimukset osoittavat, että asumisturvallisuutta ei voida taata edes remontein, joten vanhojen talojen kunnostaminen ei tässä tapauksessa ole millään muotoa järkevää. Meille on ensiarvoisen tärkeää, että voimme taata asuntojemme terveellisyyden ja turvallisuuden.

Hipposkylän huonokuntoiset puutalot ovat suojeltuja rakennuksia.

Tyhjillään olleet talot ovat valitettavasti altistuneet ilkivallalle, vaikka alueella liikkumista on rajoitettu ja valvontaa lisätty. Alueella on ollut useita tulipaloja, jotka ovat poliisin tutkinnassa. Marraskuussa 2022 paloi yksi omistamistamme taloista. Haimme palaneen talon raunioille purkulupaa, joka hyväksyttiin toukokuussa 2023. Tavoitteenamme on rakentaa tilalle kokonaan uusi asuintalo, joka mukailee vanhojen talojen ulkonäköä ja voimassa olevaa suojelukaavaa. Uuteen taloon tulee 12-14 asuntoa.

Tavoitteenamme on, että Hipposkylän alueen suojelukaavaa voitaisiin muuttaa niin, että vanhojen talojen tilalle voidaan rakentaa uutta tuotantoa perinteitä kunnioittaen. Vain uutta rakentamalla pystymme pitämään alueen asuttuna sekä takaamaan asukkaiden asumisturvallisuuden ja viihtyvyyden. Toiveenamme on herättää Hipposkylän perinteikäs alue uuteen loistoonsa!