Hyppää sisältöön

Asunnonhakijalle: Usein kysytyt kysymykset

02.06.2022

Saamme paljon yhteydenottoja koskien asuntojen saatavuutta ja asuntohakemuksen tilannetta. Kokosimme vastauksia useimmin kysyttyihin kysymyksiin.

Miten asukasvalinnat tehdään?
Teemme kaikki asukasvalinnat asuntohakemusten perusteella, eli kaikkien hakijoiden tulee täyttää sähköinen asuntohakemus nettisivuillamme. Arvioimme kaikkien hakijoiden asunnontarpeen syyt ja tilanteen kiireellisyyden, joten kaikkein kiireellisimmässä asunnon tarpeessa olevat hakijat menevät etusijalle. Huomioimme myös hakijan tulotason ARA-asuntojen varallisuusrajojen mukaisesti. Asunnon saantiin vaikuttaa siis myös muiden samaa asuntoa hakevien hakijoiden tilanne.

Miten heti vapaita asuntoja haetaan?
Heti vapaita asuntoja haetaan samaan tapaan kuin muitakin asuntojamme, eli sähköisellä asuntohakemuksella. Hakemuksella on avoin lisätietokenttä, jossa voit kertoa, mikäli olet kiinnostunut juuri tietystä asunnosta. Huomioithan, että myös heti vapaat asunnot vuokrataan tarveharkintaa käyttäen ja kaikki hakijat huomioiden, eli niitä ei pääse katsomaan tai varaamaan etukäteen.

Mikä on sijoitukseni asuntojonossa?
POASilla ei ole asuntojonoja lainkaan, eli et saa jononumeroa tai pysty tarkistamaan sijoitustasi asuntojonossa. Kaikki asunnot jaetaan hakijoiden asunnontarpeen ja kiireellisyyden perusteella. Lue lisää kohdasta ”Miten asukasvalinnat tehdään” yllä.

Olen laittanut hakemuksen, mutta en ole saanut mitään vastausta?
Emme vastaa kaikille hakijoille henkilökohtaisesti, mutta olemme sinuun sähköpostitse yhteydessä jos pystymme tarjoamaan asunnon. Saat hakemuksen lähettämisen jälkeen sähköpostiisi automaattisen vahvistusviestin, että hakemus on tallennettu järjestelmäämme.

Miten voin muokata hakemustani?
Saat asuntohakemuksen lähettämisen jälkeen sähköpostiisi automaattisen vahvistusviestin, jossa on linkki hakemuksen muokkaamiseen. Voit muokata hakemustasi myös tästä: hakemus.tampuuri.fi/poas/muokkaus/. Hakemus on voimassa kolme kuukautta, joten pidäthän hakemuksesi ajan tasalla, mikäli asunnon tarpeesi jatkuu vielä tuon ajan jälkeenkin. Hakemuksen muokkaaminen palauttaa asuntohakemuksesi uudelleen käsittelyymme, joten muokatusta hakemuksesta ei tarvitse ilmoittaa erikseen asiakaspalveluumme.

Mitä jos minulla ei ole liitteitä hakuvaiheessa?
Ei hätää, voit silti hakea asuntoa! Liitteet, kuten työsopimus tai todistus opiskelupaikasta, tarkistetaan viimeistään siinä vaiheessa, kun olemme tekemässä sinulle vuokrasopimusta. Ehdit siis toimittaa liitteet myöhemminkin, tai käydä lisäämässä ne hakemukseesi lähettämisen jälkeen hakemuksen muokkauslinkistä: hakemus.tampuuri.fi/poas/muokkaus/. Suosittelemme siis lämpimästi, että laitat asuntohakemuksen heti kun asunnon tarpeesi on tiedossa, vaikka sinulla ei olisikaan vielä tarvittavia liitteitä. Näin ehdimme tutustua tilanteeseesi jo etukäteen.

Löysin nettisivuiltanne kivan asunnon, miten pääsen katsomaan sitä?
Asuntojamme ei esitellä yleisesti. Pääset katsomaan asuntoa sen jälkeen, kun olet saanut asuntotarjouksen. Mikäli asuntoa ei pääse katsomaan edellisen asukkaan asumisen aikana, sinulla on myös mahdollisuus hyväksyä tarjottu asunto valokuvien perusteella. Tutustuthan asuntovalikoimaamme siis huolellisesti etukäteen ennen hakemista. Asuntojen pohjakuvat, vuokrat, kuvat ja tarkemmat kohdetiedot löytyvät asuntohaustamme.

Nopeuttaako ajanvaraus POASin toimistolle tai soittaminen asunnon saantia?
Soittaminen tai toimistolla vierailu ei vaikuta mahdollisuuksiisi saada asunto, sillä kaikki asunnot vuokrataan hakemuksen tietojen perusteella, ja otamme asukasvalinnoissa kaikkien asuntoa hakeneiden tilanteen huomioon. Etenkin kiireisinä aikoina saatat joutua jonottamaan puhelinpalveluumme. Mikäli haluat muuttaa tietojasi tai kertoa lisätietoja asunnon tarpeestasi, päivitä muutokset suoraan asuntohakemukseen muokkaamalla hakemustasi.

Miten voin parantaa mahdollisuuksiani saada asunto?
Asunnon saantimahdollisuuksiin vaikuttaa hakijatilanteen lisäksi myös tarjolla olevien asuntojen määrä. Mikäli olet hakenut vain tietyn tyyppistä tai kokoista asuntoa tietystä asuntokohteesta, saatat joutua odottamaan pitkäänkin, ennen kuin hakemustasi vastaava asunto vapautuu. Mikäli tarvitset asunnon nopeasti, suosittelemme, että haet laajasti eri tyyppisiä asuntoja eri alueilta. Jos etsit esimerkiksi Hervannasta asuntoa, jonka vuokra on enintään enintään 500 euroa kuukaudessa, älä rajaa hakua pelkästään yksiöihin. Monissa kohteissamme on myös pieniä kaksioita samassa hintaluokassa. Huomioithan myös, että osa asuntokohteistamme on vain opiskelijoille, joten pääsääntöisesti emme voi tarjota asuntoa työssäkäyvälle näistä kohteista. Löydät tiedon näistä asunnoista asuntohaustamme.

Mihin aikaan vuodesta on helpointa saada asunto?
Hakijoiden ja vapautuvien asuntojen määrä vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Keväällä ja alkukesästä asuntoja vapautuu hakijatilanteeseen nähden enemmän kuin muina vuodenaikoina. Elo-syyskuussa hakijamäärät ovat korkeimmillaan, ja tällöin kaikki vapautuvat asunnot vuokrataan nopeasti. Mikäli pystyt ajoittamaan muuton myöhempään syksyyn (loka-marraskuulle) tai kevääseen, sinulla voi olla paremmat mahdollisuudet saada meiltä asunto.

Tutustuthan huolella myös hakuohjeisiimme, josta löydät lisätietoa hakemiseen ja asukasvalintoihin liittyen.