Hyppää sisältöön

Soluasumisen pelisäännöt

Moni jakaa kotinsa muiden kanssa ainakin osan opiskeluajastaan. Ottamalla muut asunnon asukkaat huomioon ja noudattamalla muutamia yksinkertaisia ohjeita, sinä ja kämppiksesi saatte enemmän irti soluasumisesta.

Sopikaa soluasunnon pelisäännöistä yhdessä

Suosittelemme asukkaita sopimaan asunnon pelisäännöistä aina, muutettaessa uuteen soluasuntoon tai jos joku asunnon vuokralaisista vaihtuu. Sääntöjä suunniteltaessa täytyy muistaa, että jaettu asunto on kaikkien siinä asuvien koti! Alle on listattu asioita, joista kannattaa sopia selkeät pelisäännöt kämppisten kanssa.

Siivous

Yleisten tilojen siivous on kaikkien vastuulla ja huonosti hoidetusta siivouksesta voivat kaikki joutua maksamaan. Sopikaa yhdessä miten yleisten tilojen siivous, roskien vienti ja tiskaaminen tapahtuvat. Jos joku muuttaa jaetusta soluasunnosta pois, kannattaa huomioida, että myös yleiset tilat tarkastetaan asuntotarkastuksessa ja niiden tulee olla tarkastushetkellä siistit.

Ruuanlaitto

Sopikaa yhdessä, milloin saa kokata. Esimerkiksi kovin myöhäinen tai aikainen ruuanlaitto ja kolistelu keittiössä voi aiheuttaa häiriöitä muille asukkaille. Muista myös, ettei toisen ruoka-aineita tai astioita saa lainata ilman lupaa.

Vieraat

Sopikaa yhdessä, milloin soluasuntoon voi tulla vieraita. Muistathan, että jokainen asukas on vastuussa myös vieraidensa aiheuttamista häiriöistä. Juhlien järjestäminen on sallittua, kunhan siitä on yhdessä sovittu ja juhlinta tapahtuu järjestyssääntöjen puitteissa. Muistathan, että soluasunto ei ole koskaan poika- tai tyttöystävän koti tai pitkäaikainen oleskelupaikka. Omassa huoneessa on ehdottomasti kiellettyä majoittaa sopimukseen kuulumattomia henkilöitä. Myös lyhytaikaisista yövieraista tulee aina sopia kämppisten kanssa etukäteen. Jos elämäntilanteesi vaihtuu, voit laittaa meille sisäisen hakemuksen perheasuntoon tai yksiöön.

Omat ja yhteiset tavarat

Arvosta muiden omaisuutta ja kysy aina lupaa, mikäli haluat lainata toisen tavaroita. Sopikaa yhdessä mitkä tavarat ovat yhteisiä. Muistattehan myös, että toimivan palohälyttimen hankinta ja toiminnan varmistaminen ovat kaikkien asukkaiden vastuulla. (Pois lukien kohteet, joissa on sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet.)

Ongelmatilanteet

Jos yhdessä asumisessa ilmenee ongelmia, kannattaa niistä aina ensin puhua kämppiksen kanssa. Tilannetta on vaikea korjata, jos henkilö ei ole tiennyt aiheuttavansa häiriötä. Muistathan myös, etteivät muiden laiminlyönnit oikeuta sinua laiminlyömään omia velvollisuuksiasi. Soluasunnossa asuminen vaatii kaikilta joustoa ja kompromissien tekemistä. Jos tilanne ei ratkea keskustelemalla tai on muuten toistuva tai vakava, voit olla yhteydessä toimistoomme toimisto@poas.fi.

Lemmikkikielto soluasunnoissa

Soluasunnoissa sekä semisoluissa on lemmikkikielto. Lemmikkejä ei saa ottaa asuntoon edes yhteisestä sopimuksesta.