Hyppää sisältöön

Asunnon kunnossapito ja siivous

Asukkaan tulee siivota ja huolehtia asunnosta asumisen aikana. Käytä eri pinnoille niille soveltuvia pesuaineita. Tarkkaile asuntoasi, niin saat sen pysymään kunnossa pidempään. Jos ongelmiin ei puututa ajoissa, vaurio saattaa kehittyä laajemmaksi, mikä kasvattaa korjauskustannuksia ja lisää asumiselle aiheutuvia haittoja. Mikäli olet epävarma asukkaan vastuulle kuuluvista asioista, katso vastuunjakotaulukko tästä.

Mikäli havaitset vikoja tai jotakin normaalista poikkeavaa, ilmoita niistä välittömästi POASille. Tällaisia asioita voi olla esimerkiksi:

  • ikkuna- ja ovitiivisteiden heikko kunto tai ikkunat huurtuvat jatkuvasti
  • näet tuhoeläimiä (POAS hankkii mahdollisen tuholaistorjunnan)
  • halkeamat tai värimuutokset kylpyhuoneen lattioissa, seinäpinnoissa, saumauksissa tai laatoituksissa
  • lattiapinnoitteet muuttavat väriään
  • maali ei pysy tai hilseilee seinällä tai katossa
  • läpiviennit tiputtavat tai vuotavat vettä
  • vesikalusteet tiputtavat tai vuotavat vettä
  • lämpöpatterista kuuluu lorisevaa ääntä

Alta löydät ohjeita asunnon kunnossapitoon ja siivoukseen. Kun pidät asuntosi kunnossa, se pidentää asunnon elinkaarta ja parantaa sinun asumisviihtyvyyttäsi.

Olemme koonneet asukkaille esimerkin siivouksen vuosikellosta. Kellosta näet, mitkä asiat pitäisi siivota käyttömäärästä riippuen vähintään kerran vuodessa säännöllisen ylläpitosiivouksen lisäksi. Jakamalla perusteellisempia puhdistuksia vuoden varrelle vältyt työläiltä suursiivouksilta.

Kesä

Mikäpä perinteiseen kesäämme enemmän kuuluu kuin kunnon löylyt tai rentouttava peseytyminen puhtaissa ja raikkaissa pesutiloissa. Siispä toimeen. Ensin pesuhuoneesta ja saunasta poistetaan pöly ja irtoroskat esim. imuroimalla myös lauteiden raoista. Pintojen pesuun sopii pehmeä juuriharja tai hankauspesin ja yleispuhdistusainevesi. Huuhtele ja kuivaa lopuksi lastalla. Saunan kuivumiseksi pidä sitä hetki lämpöisenä. HUOM! Märkätiloissa olevan lämpöpatterin tulee olla päällä ympäri vuoden, myös kesäaikaan kosteuden kuivattamiseksi.

Lattiakaivojen puhdistus estää hajuja, home- ja mikrobikasvustoja sekä pienentää vesivahingon riskiä. Tukkeutunut viemäri voi aiheuttaa vesivahingon. Lattiakaivon ja vesilukon puhdistuksessa kannattaa käyttää suojakäsineitä. Älä käytä lattiakaivon siivousvälineitä muuhun siivoukseen. Katso lattiakaivon tarkempi puhdistusohje alempaa kohdasta Lattiakaivot.

Syksy

Lämpöpattereista on hyvä imuroida ja pyyhkiä pölyt ennen lämmityskauden alkua. Laitathan samalla patterit päälle termostaatista säätämällä, että lämmin vesi pääsee kiertämään patterissa. Jos patteri pitää lorisevaa ääntä tai tiputtaa vettä, tee POASille vikailmoitus.

Liesituulettimia on asunnoissamme erilaisia. Metallisen rasvasuodattimen voi pestä käsitiskiaineella tai astianpesukoneessa korkeassa lämpötilassa. Solumuovinen suodatin kestää astianpesuainevedessä varovaisen puhdistuksen painelemalla sitä veden alla. Ilmoitathan vikailmoituksella, jos muovinen suodatin on tarpeen vaihtaa uuteen. Huolehtimalla liesituulettimen ja rasvasuodattimen puhtaudesta vähennät ruoan käryjä ja tulipaloriskiä.

Liesituulettimen moitteettomasta toiminnasta huolimatta keittiön pinnoille kertyy ruuanvalmistamisesta rasvalikaa, johon pöly ja ruoka-aineet kiinnittyvät hanakasti. Samalla, kun tarkistat ja poistat mahdollisesti vanhentuneita elintarvikkeita, on hyvä hetki pyyhkiä ja pestä kaapistoa. Pinttynyt lika on hankalaa ja hidasta puhdistaa. Mikäli näet elintarvikkeiden luona hyönteisiä, joita epäilet tuholaisiksi, otathan yhteyttä POASiin.

Talvi

Jääkaapin ja pakastimen pesu kannattaa tehdä talvella, niin voit säilyttää ruoka-aineita parvekkeella pesun ajan. Tyhjennä kaapit ja laita ne pois päältä. Älä päästä pakastimen sulamisvesiä valumaan lattialle, vaan kerää vedet astiaan ja puhdista lopuksi kaikki pinnat siivouspyyhkeellä, myös tiivisteet. Älä jätä pakastinta sulamaan ilman valvontaa! Vedä kaappi pois paikaltaan ja imuroi sen alta ja takaa. Kylmälaitteiden pölyjen imurointi vähentää tulipaloriskiä ja energiankulutusta.

Toimiva ilmanvaihto pitää huoneilman raikkaana. Muistathan puhdistaa ilmanvaihtoventtiilit säännöllisesti. Huomioithan, että venttiilit voivat olla eri näköisiä eri asunnoissa. Esimerkiksi katossa olevat pyöreät poistoilmaventtiilit irtoavat ulkorengasta kiertämällä. Irrotettavat venttiilit voi pestä vedellä ja pesuaineella. Jotkut venttiilityypit voi ainoastaan imuroida. Ilmanvaihtoventtiileitä ei saa koskaan sulkea tai tukkia.

Kevät

Kevätaurinko näyttäytyy kauniimpana puhtaiden ikkunalasien läpi! Pese ikkunat karmeineen ja mahdolliset parvekelasit tiskiainevedellä ja kuivaa lopuksi lastalla. Olethan varovainen, kun pidät parvekelaseja auki korkealla sijaitsevissa asunnoissa. Suosittelemme käyttämään pitkävartisia välineitä, ettei sinun tarvitse nousta jakkaralle ikkunoita pestessäsi.

Lieden pinttyneimmätkin keittolevyjen reunat, uuni, pellit ja ritilät lähtevät puhtaiksi, kun annat uuninpuhdistusaineen vaikuttaa yön yli ennen pesua. Vetämällä liesi ulos käyttöpaikaltaan, saat puhdistettua myös sen alusen ja taustasta roskat ja roiskeet. Yksi yleisimmistä syistä, miksi vuokravakuudesta pidätetään asunnosta pois muuttaessa, on lieden ja sen taustan puhtauden laiminlyöminen.

Lähes kaikki kohteemme lämpiävät kaukolämmöllä. Lämpöenergia kiertää kuumana vetenä alueen kaukolämpöverkossa, josta se kulkeutuu asuntosi vesikiertoisiin lämpöpattereihin. Tampereen Sähkölaitos tuottaa käyttämämme lämpöenergian 100 % uusiutuvilla, puuperäisillä energialähteillä. Talojen lämmitysverkosto suljetaan kesäksi, ja sulku avataan sään mukaan alkusyksystä, yleensä kuitenkin viimeistään elo-syyskuun vaihteessa.

Vaikka lämpöpatteri tuntuu välillä viileältä, voi huonelämpötila silti olla sopiva. Patteri seuraa huoneessa olevaa lämpötilaa, joten se voi tuntua viileältä kun ohjearvon mukainen lämpötila on saavutettu. Yleinen suositus asuintilojen lämpötilaksi on noin 20–22 ºC. Jo yhden asteen korotus huonelämpötilassa nostaa lämmityskustannuksia viidellä prosentilla.

Kylmältä tuntuva huoneilma on yleistä erityisesti lämmityskauden alussa, jolloin vuodenajasta johtuen ilman suhteellinen kosteus on korkea. Syksyisin kestää jonkin aikaa ennen kuin talon rakenteet ovat lämmenneet ja suhteellinen ilmankosteus alentunut. Suurehkot ulkolämpötilan laskut vaikuttavat kylmyydentunteeseen ennen kuin sisälämpötila tasaantuu vastaamaan muutosta. Lämpötilan noustessa ja laskiessa asunnon ikkunat reagoivat lämpötilan muutokseen välittömästi, eikä lämmitys välttämättä ehdi reagoida lämpötilan äkilliseen muutokseen yhtä nopeasti. Vastaavasti kesällä talon rakenteet kuumenevat, mikä nostaa myös sisälämpötilaa, vaikkei lämmitys olekaan päällä. Rakennukset on rakennettu rakentamisen aikaan voimassa olleiden rakennusmääräysten mukaan, joten niissä ei ole jäähdytysjärjestelmiä. Näin ollen emme pysty viilentämään sisälle tulevaa ilmaa.

Miten voit itse vaikuttaa kotisi sisälämpötilaan?

  • Ilmoita vuotavasta lämpöpatterista POASille välittömästi vikailmoituksella.
  • Jos mittaat lämpötilaa lämpömittarilla, sijoita se huoneen keskelle oleskelualueelle, ei asunnon ulkoseinälle tai ovien/ikkunoiden lähelle.
  • Pattereita ei missään nimessä saa ilmata (päästää ilmaa ulos) itse, sillä se sekoittaa patteriverkoston vedenpaineen ja pahimmassa tapauksessa koko talon lämmitysjärjestelmän. Ilmaustarvetta kuvaa patterin loriseva ääni, ilmoita tästä POASille vikailmoituksella.
  • Kylpyhuone ja sauna on varustettu käyttövesipatterilla. Patterin tehtävänä on pitää lämpimän käyttöveden linjassa pientä jatkuvaa virtausta, jotta lämpötila pysyy riittävän ylhäällä. Se ehkäisee bakteerien syntyä verkostossa. Kylpyhuoneen patterin on tarkoitus olla lämmin ympäri vuoden, joten älä kytke sitä pois päältä, vaikka kylpyhuoneen kuumuus voi olla harmillista kesäaikana.

Liian kylmä?

  • Älä päästä lämpöä karkuun pitämällä ovia tai ikkunoita auki. Jos tuuletat asuntoa kylmällä säällä, käännä patterin termostaatti tuuletuksen ajaksi 0-asentoon ja tuuleta nopealla ristivedolla.
  • Älä sijoita huonekaluja, verhoja tai muita esineitä patterin eteen.
  • Lue lisää

Liian kuuma?

  • Säädä lämpöä kääntämällä patterin termostaatista (kuva alla), äläkä tuuleta ikkunasta lämpöä ulos.
  • Tuuleta yöaikaan, kun ulkoilman lämpötila on laskenut alle sisälämpötilan, ja päivän aikana kuumenneet rakenteet viilenevät. Käännä termostaatti tuuletuksen ajaksi 0-asentoon ja tuuleta ristivedolla.
  • Sähkölaitteet tuottavat lämpöä ja kasvattavat näin lämpökuormaa asunnossa, joten vältä ylimääräisten sähkölaitteiden käyttöä.
  • Älä päästä ylimääräistä lämpöä sisälle. Pidä ikkunat sekä verhot tai mahdolliset sälekaihtimet kiinni päiväsaikaan, jotta asuntoon ei tulisi auringon suoraa lämpösäteilyä.
  • Erilaisilla tuulettimilla voi tehostaa ilmankiertoa asunnossa. Tuulettimesta saa parhaan hyödyn, kun se on oikein suunnattu ja sijoitettu tarpeeksi lähelle.
  • Lue lisää

Ilmanvaihdolla hallitaan huoneilman kosteutta ja puhtautta sekä asumisviihtyvyyttä. POASin kohteiden ilmanvaihto on mitoitettu ns. normaaliin asumiseen. Ylisuurien kosteus- ja epäpuhtausmäärien hallintaan se ei riitä, vaan näitä päästöjä on tällöin vähennettävä.

Riittämätön ilmanvaihto voi aiheuttaa seuraavia ongelmia:

  • Ikkunat huurtuvat
  • Ilma ei vaihdu makuuhuoneessa riittävästi
  • Ruuan käryt leviävät
  • Edesauttaa mahdollisen kosteusvaurion kehittymistä

Asukkaan tulee itse varmistaa ilmanvaihdon toimivuus:

  • Huoneiston korvausilmaventtiilejä ei saa koskaan tukkia tai sulkea täysin! Niitä ei saa myöskään poistaa muuten kuin puhdistuksen ajaksi. Ilmanvaihtoventtiilien säätöasentoja ei saa muuttaa itse.
  • Pidä keittiön ikkunat ja mahdollinen parvekkeen ovi suljettuna ruuanlaiton ajan ruoankäryn leviämisen estämiseksi.
  • Puhdista keittiön liesituulettimen rasvasuodatin 1-2 kertaa kuukaudessa. Suodatin pestään astianpesuaineella tai astianpesukoneessa. Puhdistamaton rasvasuodatin on paloturvallisuusriski!
  • Asunnon ilmanvaihtoventtiilien puhdistus on asukkaan vastuulla! Puhdista venttiilit säännöllisesti. Huomioithan, että ilmanvaihtoventtiilit voivat olla eri näköisiä eri asunnoissa. Esimerkiksi katossa olevat pyöreät poistoilmaventtiilit irtoavat ulkorenkaasta. Irrotettavat venttiilit voi pestä vedellä ja pesuaineella. Jotkut venttiilityypit voi ainoastaan imuroida.
  • Voit testata poistoilmaventtiilin toiminnan helposti talouspaperilla. Sopiva ilmavirta pitää talouspaperiarkin paikallaan, kun taas liian voimakas ilmavirta yrittää imaista paperiarkin hormiin. Jos paperi putoaa, venttiili voi kaivata puhdistusta tai ilmanvaihdossa on jotakin vikaa.
  • Jos tarvitset lisätuuletusta, tuuleta nopeasti ristivedolla. Tuulettaminen huoneessa jossa on poistoilmaventtiili (esim. kylpyhuone) sekoittaa koko huoneiston ilmanvaihdon, koska asunnon tuloilma tulee aina helpointa reittiä pitkin eli avoimesta ikkunasta. Tällöin esim. makuuhuoneen ilmanvaihto ei toimi ollenkaan.

Jos olet epävarma ilmanvaihdon toimivuudesta tai sinulla on ongelmia venttiilien puhdistuksessa, ilmoita asiasta POASille vikailmoituksella.

  • Älä jätä sähkölaitteita päälle poistuessasi asunnosta.
  • Sähköpattereita tai muita sähkölämmittimiä ei saa peittää.
  • Kylpyhuoneessa ei saa käyttää sähköpistorasiaa kylvyn tai suihkun aikana. Kaikkien suurten ja pienten sähkölaitteiden pistotulppien pitää siis olla irti suihkun tai kylvyn aikana. Roiskuva vesi voi tahattomasti aiheuttaa sähköiskun.
  • Käyttäessäsi suuritehoista sähkölaitetta jatkojohdolla, älä laita jatkojohtoa tiukalle rullalle, koska johto voi kuumentua ja vaurioitua.
  • Ulkona oleviin sähkölaitteisiin saa ottaa sähköä vain ulkona olevista pistorasioista. Ulkona käytettävien sähkölaitteiden tulee olla ulkokäyttöön soveltuvia.
  • Ennen lampun vaihtoa varmistu valaisimen jännitteettömyydestä. Älä asenna valaisimeen liian tehokasta lamppua.
  • Sähkökatkosten varalta kannattaa asunnossa olla aina paristolla toimiva valaisin, kynttilöitä ja tulitikkuja.
  • Opasta ja valvo lapsia sähköön liittyvissä asioissa.
  • Lue laitekohtaiset käyttö-, hoito- ja huolto-ohjeet ja noudata niitä. Noudata kaikkia sähkölaitteisiin liittyviä turvallisuusohjeita.
  • Poista viallinen laite välittömästi käytöstä.
  • Monet paikalliset sähkölaitokset ja -liikkeet neuvovat kodinkoneiden ja valaisimien sähkönkulutusasioissa.
  • Pyri käyttämään sähköä ja vettä säästäviä toimintoja.
  • Jätä kylmälaitteen ympärille riittävästi vapaata ilmankiertotilaa ja puhdista lauhduttimeen takertunut pöly kerran vuodessa.
  • Älä sijoita kylmälaitetta patterin, lieden tai muun lämmönlähteen lähelle.
  • Tarkasta kylmälaitteen oven tai kannen tiivisteet aika ajoin. Tarkista myös, että asunnon pistorasiat, kytkimet ja näkyvät kaapelit ovat ehjät, ilmoita mahdollisista vioista POASille vikailmoituksella.
  • Muista, että vesi johtaa hyvin sähköä. Vältä sähkölaitteiden käyttöä tiloissa, joissa on runsaasti vettä lähistöllä.

Mitä sähkölaitteille saa tehdä itse?

  • Pääperiaate on, että sähkötöitä ei saa tehdä itse — varsinaisten sähkötöiden tekeminen on luvanvaraista toimintaa ja vaatii ammattipätevyyden. Kiinteitä sähköasennuksia saa tehdä vain sähköalan ammattilainen!
  • Asukas saa itse vaihtaa valaisimen lamput. Työ on tehtävä pistorasioiden ja kytkinten ollessa jännitteettömiä!
  • Valaisimen saa itse kytkeä valaisinliittimeen joko pistokkeella tai sokeripalalla. Valaisinta ei saa jättää roikkumaan pelkkien liitinten varaan vaan se pitää ripustaa kattokoukkuun.

 

Automaattisulakkeet

Huoneistojen ryhmäkeskukset on varustettu johdonsuoja-automaateilla, joita ei tarvitse vaihtaa, kuten perinteistä sulaketta. Automaatissa on edestä katsottuna vipu, jonka tulee normaalisti olla asennossa I (tai ON), jos automaattiin on kytketty jokin ryhmäjohto (esim. olohuoneen valaistus). Varalla olevien automaattien vipu jätetään asentoon 0 (tai OFF). Henkilöturvallisuuden kannalta varalla olevien automaattien vipujen asennoilla ei ole merkitystä.

Vikatapauksissa tai ylikuormitustilanteissa automaatin vipu vaihtaa asentoaan asentoon 0 (tai OFF). Tällöin sulakkeen ”vaihto” tapahtuu kääntämällä vivun asento asentoon I (tai ON). Ellei vipu pysy em. asennossa, on ryhmässä ylikuormaa tai viallinen laite. Jos kyseessä on ylikuorma, vähennä kuormitusta ja kokeile uudelleen. Ellei vipu pysy kuormituksen vähentämisestä huolimatta I (tai ON) asennossa, tee ilmoitus POASille.

Vikavirtasuojakytkin

Huoneiston ryhmäkeskuksessa on vikavirtasuojakytkin, jonka kautta on kytketty mm. pesuhuoneen pistorasiat ja valaistus sekä mahdollinen ulkopistorasia.

Kosteuden, laitevian tai muun vian takia voi ns. vuotovirta muodostua suuremmaksi kuin vikavirtasuojan laukaisuarvo, jolloin sähköt katkeavat em. ryhmien alueelta. Vikavirtasuojan lauettua se voidaan virittää toimintakuntoon vaihtamalla suojan vipu asennosta 0 (tai OFF) asentoon I (tai ON). Ellei vipu pysy I (tai ON) -asennossa, on syytä selvittää, mikä vika laukeamisen aiheuttaa (laitevika, ylisuuri kosteus tai jokin muu vika).

Vikavirtasuojakytkimen testaus

Vikavirtasuojakytkimessä on värillinen koestuspainike, jolla voidaan testata laitteen toiminta. Suojan vivun tulee olla asennossa I (tai ON). Koestus tulee suorittaa vähintään kerran vuodessa. Liian usein tapahtuvaa koestusta tulee välttää koska suoja on sähkömekaaninen laite ja sisältää kuluvia osia.

Tärkeää! Jos havaitset ongelmia sulakkeiden tai johdonsuoja-automaatin toiminnassa tai olet epävarma siitä, mitä sinun tulisi tehdä, tee ilmoitus POASille. Kiireellisissä tapauksissa tulee olla yhteydessä oman asuntokohteesi huoltoyhtiöön.

Palovaroitin on kodin lakisääteinen turvalaite. Se täytyy olla jokaisessa asunnossa.

Pelastuslaki 29 §: ”Huoneiston haltija on velvollinen huolehtimaan siitä, että asunto varustetaan palovaroittimella tai muulla laitteella, joka mahdollisimman aikaisin havaitsee alkavan tulipalon ja hälyttää asunnossa olevat.”

Paristokäyttöiset palovaroittimet

Paristokäyttöisen palovaroittimen sekä siinä olevan pariston toimintakunnosta huolehtiminen samoin kuin uuden palovaroittimen hankinta rikkoutuneen tilalle on asukkaan tehtävä. (Pois lukien sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet, katso lisätietoa alta.)

Sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet

POAS vastaa sähköverkkoon kytkettyjen palovaroittimien kunnossapidosta, kuten muistakin rakennuksen sähköjärjestelmistä. Sähköverkkoon kytkettyjä palovaroittimia ei saa missään nimessä yrittää itse irrottaa tai muutoin vahingoittaa. Asukas vastaa palovaroittimen toimintakunnon säännöllisestä testaamisesta painamalla testinappia kerran kuukaudessa ja aina, kun on oltu pidempään pois kotoa. Automaattisen hätäkeskukseen yhteydessä olevan palovaroittimen aiheettomat, asukkaan huolimattomuudesta johtuvat hälytykset voidaan veloittaa asukkaalta.

Sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet löytyvät seuraavista kohteista:

  • Kärkikuja 2 & 6
  • Leirintäkatu 2
  • Insinöörinkatu 19
  • Nuolialantie 48
  • Perkiönkatu 85
  • Peltokatu 33
  • Tieteenkatu 18 (Sprinklerit sekä hätäkeskukseen yhteydessä oleva palovaroitin)
  • Parantolankatu 7 (Sprinklerit sekä hätäkeskukseen yhteydessä oleva palovaroitin)
  • Ritakatu 13 A, C-D & B (Hätäkeskukseen yhteydessä oleva palovaroitin)
  • Vaahterakuja 3A
  • Ristinarkuntie 18
  • Jäähallinkaari 6

Näiden kohteiden asukkaiden tulee ilmoittaa palovaroittimia koskevat asiat POASille vikailmoituksella.

POASin asunnoissa ei ole valmiina astian- tai pyykinpesukoneita, mutta asukas saa ne halutessaan hankkia. Useimmista asunnoista löytyy koneille tarvittava tila ja liitännät. Vesikalusteiden asennuksia ei saa suorittaa itse, vaan ne asentaa ammattilainen. Asukas on vastuussa siitä, että asennus on suoritettu asianmukaisesti ja ammattimaisesti. Kotivakuutus ei korvaa väärin tai epäammattimaisesti asennetun laitteen aiheuttamia vahinkoja.

  • Pyykinpesukoneen saa asentaa vain sellaisiin asuntoihin, joissa on pesukoneliitäntä valmiina. Pesukonetta ei saa sijoittaa muualle kuin pesuhuoneeseen, jossa on lattiakaivo.
  • Astianpesukoneen saa asentaa vain sellaisiin asuntoihin, joissa on astianpesukoneliitäntä ja koneelle varattu paikka. Useimmissa asunnoissa keittiöstä poistetaan kaappi ja astianpesukone asennetaan kaapin paikalle. Pois muutettaessa astianpesukoneen kaappi tulee kasata paikalle uudelleen ja astianpesukone viedä pois. Mikäli olette sopineet, että astian- tai pyykinpesukone jää asuntoon muuttavalle uudelle asukkaalle, tästä tulee ilmoittaa POASin asiakaspalveluun. Näin ollen vastuu pesukoneesta siirtyy uudelle asukkaalle, eikä poismuuttavaa asukasta veloiteta paikalleen jätetystä pesukoneesta.
  • Sulje astianpesu- ja pyykinpesukoneen hanat jokaisen käyttökerran jälkeen.


Astianpesukoneliitännän tulppaus

Kun astianpesukone poistetaan käytöstä esim. poismuuton yhteydessä, tulee liitännät tulpata. Keittiön hana on varustettu venttiilillä, jonka avulla säädellään veden tuloa pesukoneeseen. Venttiilin ollessa auki-asennossa ilman tulppausta vettä pääsee keittiökaappeihin. Tämä aiheuttaa vesivahingon, mikäli vuotoa ei havaita ajoissa. Tulppaamalla vältytään mahdollisilta vesivahingoilta.

Pesukoneeseen on liitetty tulovesi- sekä poistoputki, josta likavesi menee viemäriin. Tulovesiputken tulppaukseen sopii messinkihattu, jossa on kumitiiviste sisällä. Myös vesilukon päällä oleva poistoputken liitinosa tulee tulpata, sillä vesilukon vesi voi nousta. Veden nousua on vaikea havaita, koska osa vedestä poistuu tulppaamattomasta poistoputken liittimestä. Pitkäaikainen vedenvuoto aiheuttaa vaurioita keittiökaapeille ja muille rakenteille. Poistoputken liitin tulpataan muovisella suojatulpalla.


Sekä tulovesiputki että vesilukon päällä oleva poistoputken liitinosa tulee tulpata, kun astianpesukone irrotetaan.

Märkätilojen lattiakaivot tulee puhdistaa kuukausittain, sillä likainen kaivo muodostaa viemäribakteereille sillan huoneiston sisäilmaan. Pesemättömästä kaivosta tulee huoneilmaan myös viemärin haju. Lattiakaivon ja vesilukon puhdistuksessa on syytä käyttää suojakäsineitä. Käytettyjä puhdistusvälineitä ei pidä käyttää muuhun siivoukseen.

Lattiakaivon puhdistus:

  1. Ritilä nostetaan pois paikoiltaan.
  2. Hiukset ja muu kiinteä jäte poistetaan.
  3. Viemäriputken päähän jäävä kaivon takaosa puhdistetaan mahdollisuuksien mukaan (lattiakaivossa voi olla tulppa, jonka avaamalla tämän alueen voi puhdistaa).
  4. Kaivo ja sen osat pestään lämpimällä vedellä, pesuaineella ja harjalla ja lopuksi desinfioidaan. Huuhtele pesuainejäämät pois huolellisesti.

 

Asukkaan tulee itse puhdistaa viemäripisteiden vesilukot ja kylpyhuoneiden lattiakaivot. Lattiakaivon siiviläkansi irrotetaan ennen vesilukon puhdistamista. Jokaisessa viemäripisteessä on vesilukko, joka estää viemäriverkon hajun pääsyn huoneisiin. Mikäli vesipiste on pitkään käyttämättä, vesi saattaa haihtua hajulukosta ja haju pääsee huoneisiin. Tämä on tyypillistä pitkien poissaolojen aikana; hajusta ei tarvitse ilmoittaa POASille. Asuntoa voi tuulettaa palatessa. Mikäli mahdollista, voit myös pyytää jotakuta tuttavaasi laskemaan ajoittain vettä viemäreihin poissaolosi aikana.

Viemäreihin tai WC-pönttöön ei saa laittaa:

  • Kotitalousjätteitä tai kahvinpuruja
  • Tupakantumppeja
  • Kääre– tai sanomalehtipaperia
  • Vaippoja, terveyssiteitä, kondomeja tms.
  • Rasvaa, öljyä, bensiiniä, liuottimia tms.
  • Ongelma– tai rakennusjätteitä
  • WC-raikastimia, vanupuikkoja tms.
  • Hiekkaa
  • Tekstiilejä
  • Lauteiden puhdistus hoituu vesipesulla ja tarvittaessa saunan pesuun tarkoitetuilla pesuaineella
  • Seinäpintoja ei saa kastella varsinkaan saunan ollessa kuumana
  • Huolehdi ilmanvaihdosta: älä tuki/sulje poisto- ja raitisilmakanavia talvellakaan
  • Saunassa olevan lämmityspatterin tai lattialämmityksen tulee olla päällä ympäri vuoden
  • Sauna EI ole kuivaushuone. Jatkuva kosteus voi vahingoittaa rakenteita, ja myös paloturvallisuussyistä pyykin kuivattaminen on saunassa kielletty
  • Tarkista ennen kiukaan päälle laittoa, ettei saunassa ole mitään ylimääräistä herkästi palavaa materiaalia
  • Saunan kuivattaminen on tärkeää: anna kiukaan olla päällä vähintään 30 minuuttia saunomisen jälkeen, jotta rakenteet kuivuvat ja sauna pysyy hyväkuntoisena
  • Käytä saunoessasi aina laudeliinaa.

Näyttääkö pakastimesi tältä?

Kun pakastimeen kertyy jäätä, sinne mahtuu vähemmän tavaraa ja se kuluttaa enemmän energiaa. Pakastin pitää sulattaa kun sisäpinnat ovat kauttaaltaan jäisen huurteen peittämiä. Pakastin tulee sulattaa myös muuttosiivouksen yhteydessä.

Näin sulatat pakastimen:

  1. Kytke pakastimesta virta pois.
  2. Nosta muovilaatikot tai pakasteet ulos pakastimesta. Laita pakasteet kylmälaukkuihin, jääkaappiin tai vaikkapa sanomalehdillä vuorattuun pahvilaatikkoon. Viileällä säällä voit viedä pakasteet ulos, esimerkiksi parvekkeelle. Samalla on hyvä tilaisuus tarkistaa, pitääkö jotain pakastetuista tuotteista heittää pois.
  3. Jätä pakastimen ovi auki. Jään sulamista voi nopeuttaa laittamalla kuumaa vettä sisältävän astian pakastimeen. Sulatusta voi jouduttaa myös keräämällä jääpalat pois pakastimesta ennen kuin ne sulavat vedeksi. Ole varovainen ettet riko seiniä tai jäähdytysputkia.
  4. Kerää pakastimen pohjalle sulava vesi pois kauhalla tai imeyttämällä se pyyhkeisiin. Joissakin pakastimissa on pohjassa aukko/kouru, josta sulamisveden voi ohjata erilliseen astiaan. Älä ikinä jätä pakastinta sulamaan ilman valvontaa!
  5. Pyyhi pakastin sisältä astianpesuaineveteen kostutetulla siivousliinalla. Pese irto-osat. Pyyhi myös ulkopuoli ja imuroi pakastimen takaa. Anna pakastimen kuivua ja tuulettua.

VALMISTA! Kytke pakastin päälle ja laita pakasteet takaisin pakastimeen.

 

Liesituulettimen rasvasuodattimen pesu on asukkaan vastuulla. Kun puhdistat rasvasuodattimen säännöllisesti, pysyy myös huoneiston sisäilma raikkaana. Asunnoissamme on erilaisia liesituulettimia. Metallisen rasvasuodattimen voi pestä käsitiskiaineella tai astianpesukoneessa. Mikäli kaipaat lisätietoa puhdistuksesta, kysy lisätietoa: siivous@poas.fi

Huoneistoon kuuluvan parvekkeen tai ulkoterassin/piha-alueen siivousvastuu (lumenpoisto, haravointi ym.) on ensisijaisesti asukkaalla. Asukas vastaa itse myös terassille tai muihin ulkotiloihin jättämästään irtaimistosta.

Parvekkeen/terassin ylläpito:

  • pidä veden poistumisreitit auki sekä puhtaana roskista ja lehdistä
  • tarkkaile parvekkeen/terassin lattian pintarakenteiden kuntoa
  • lakaise lumi ja sohjo pois
  • parvekekalusteet, -matot ym. eivät saa peittää veden poistumisreittejä tai estää kuivumista
  • Asunnon ulkopuolisiin seiniin ei saa tehdä reikiä, joten parvekekiinnitykset tulee tehdä pingottamalla verhotanko seinästä seinään tai laittamalla imukupit parvekelaseihin.

 

POASin luvalla asuntoon saa tehdä pieniä muutostöitä, jotka palautetaan takaisin alkuperäiseen kuntoon poismuutettaessa. Ole yhteydessä huoltoon etukäteen: huolto@poas.fi. Asuntoihin ei saa tehdä laajoja muutostöitä tai remontteja, kuten tapetoida tai irrottaa kiinteitä kalusteita. 

Luvallisia muutostöitä ovat esimerkiksi:

  • kaapin vetimien vaihto (vaihdettava takaisin alkuperäisiin poismuutettaessa)
  • television kiinnittäminen seinälle
  • yksittäisen tehosteseinän maalaus (HUOM! POASin huolto tai asuntotarkastaja hyväksyy lopputuloksen. Seinä tulee maalata takaisin alkuperäiseen kuntoon poismuutettaessa.)
  • lemmikkiverkon tai verhojen asentaminen parvekkeelle (asunnon ulkopuolisiin seiniin ei saa tehdä reikiä, joten parvekekiinnitykset tulee tehdä pingottamalla verhotanko seinästä seinään tai laittamalla imukupit parvekelaseihin)

Mikäli olet asumisesi aikana asennuttanut asuntoosi alla olevia lisävarusteita, nämä tulee jättää asuntoon poismuutettaessa (POAS ei korvaa rahallisesti), sillä niitä ei voida poistaa jälkiä jättämättä:

  • Ikkunoiden ja/tai parvekeovien sälekaihtimet, sillä karmeihin on jouduttu tekemään reikiä.
  • Turvalukot, ovisilmät, oviketjut ja saranatapit
  • Palapeilit ja naulakot

Katossa on paikat pistokkeellisia lamppuja varten. Näitä kansia ei saa poistaa eikä vaihtaa.

Seinäkiinnitykset

Asuntojemme seiniin saa kiinnittää esimerkiksi tauluja. Tee kuitenkin reikiä kohtuudella ja tutki ensin, voisitko hyödyntää seinissä jo valmiiksi olemassa olevia reikiä.

  • Valitse kiinnikkeen kiinnityspaikka huolella. Tee kiinnityksiä vain luvallisiin paikkoihin (katso kiellettyjen paikkojen listaus alta). Varo rakenteissa kulkevia vesi- ja sähköjohtoja, joita on muun muassa pistorasioiden ja katkaisijoiden ylä- ja alapuolella.
  • Selvitä seinärakenteen materiaali, ja valitse materiaalille sopivat kiinnittimet ja kiinnitystavat. Kiinnittimiä valittaessa kiinnitä huomiota esineen painoon ja kiinnittimeen kohdistuvaan rasitukseen. Apua kiinnitysasioissa voi kysyä esimerkiksi alan liikkeistä kuten rautakaupasta. HUOM! Mikäli olet epävarma tai kaipaat lisätietoa seinäkiinnityksiin liittyen, ota yhteyttä POASin huoltoon.

Reikien ja kiinnitysten tekeminen seuraaviin paikkoihin on ehdottomasti kielletty:

  • ovet ja ikkunat
  • katto (poislukien palovaroitin)
  • hormit
  • kiinteät kalusteet
  • roiskevedelle alttiit alueet
  • asunnon ulkoseinät, parvekkeen seinät ja katto
  • laatat
  • märkätilat

 

Mikäli et löytänyt tältä sivulta etsimääsi, tai kaipaat lisätietoa, voit aina olla yhteydessä POASin huoltoon. Asuntojen varustelutaso ja laitteet voivat vaihdella. Siivoukseen liittyvissä kysymyksissä voit olla meihin yhteydessä sähköpostitse: siivous@poas.fi. Suosittelemme liittämään sähköpostiin kuvia sinua askarruttavasta laitteesta tai tilanteesta, jotta osaamme neuvoa paremmin.