Hyppää sisältöön

Hipposkylän hanke

13.04.2023

Kissanmaalla sijaitsevan Hipposkylän alueen uusi asemakaava sai lainvoiman 5.10.2020. Asemakaavassa alueelle on kaavoitettu uudistuotantoa. Asemakaava edellyttää vanhojen puutalojen suojelua ja kunnostamista asuinkäyttöön. POAS on mukana Hipposkylän hankkeessa yhteistyössä TVA:n kanssa, joka omistaa osan alueella sijaitsevista vanhoista puutaloista. POAS omistaa alueelta myös neljä suojeltua puutaloa.

Hipposkylän puutalot ovat suojeltuja rakennuksia. Kuva: TVA

40-luvulla rakennetuissa puutaloissa on käytetty sen ajan rakentamiselle tyypillisiä eloperäisiä materiaaleja. Kuntotutkimuksissa talojen rakenteista löytyi haitta-aineita, kuten asbestia ja sienikasvustoa. Puutalojen kunnostaminen asuinkelpoiseksi on erittäin haastavaa, vaikka talot peruskorjattaisiin täysin, sillä perustuksista ja suojelluista osista löytyneet PAH-yhdisteet ovat ihmiselle haitallisia. Kuntotutkimukset osoittavat, että asumisturvallisuutta ei voida taata edes remontein, joten vanhojen talojen kunnostaminen ei tässä tapauksessa ole millään muotoa järkevää. Meille on ensiarvoisen tärkeää, että voimme taata asuntojemme terveellisyyden ja turvallisuuden.

Tyhjillään olleet talot ovat valitettavasti altistuneet ilkivallalle, vaikka alueella liikkumista on rajoitettu ja valvontaa lisätty. Alueella on ollut useita tulipaloja, jotka ovat poliisin tutkinnassa. Marraskuussa 2022 paloi yksi omistamistamme taloista. Palaneesta talosta on tehty purkulupahakemus. Tarkoituksenamme on rakentaa tilalle uusi rakennus, joka mukailee vanhojen talojen ulkonäköä ja voimassa olevaa suojelukaavaa. Uuteen taloon tulisi 12-14 asuntoa.

POASille tulee Hippoksenkadulle myös 65 asunnon uudiskohde, joka on parhaillaan suunnitteluvaiheessa. Moderni ja energiatehokas asuntokohde tarjoaa asukkailleen erinomaista asumismukavuutta: taloon tulee mm. kuntosali, maalämpö, aurinkopaneelit, sauna-/oleskelutilat sekä huoneistokohtainen biojätteen keräysjärjestelmä. Uudiskohde täyttää A-energialuokan vaatimukset. Kohde sijaitsee keskeisellä paikalla lähellä Tampereen ammattikorkeakoulua, TAYSia ja Tampereen yliopiston Kaupin kampusta.

Suunniteltu uudisrakennus. Kuva: Arsatek

Tavoitteenamme on, että Hipposkylän alueen suojelukaavaa voitaisiin muuttaa niin, että vanhojen talojen tilalle voidaan rakentaa uutta tuotantoa perinteitä kunnioittaen. Vain uutta rakentamalla pystymme pitämään alueen asuttuna sekä takaamaan asukkaiden asumisturvallisuuden ja viihtyvyyden. Toiveenamme on herättää Hipposkylän perinteikäs alue uuteen loistoonsa!