Hyppää sisältöön

Energiansäästötoimenpiteet

10.01.2023

Energiakisa

POASilla on käynnissä energiansäästöön tähtäävä hanke, jota kehitetään yhteistyössä Elisan kanssa. Hankkeen tavoitteena on säästää vettä ja sähköä sekä lisätä jätteiden kierrätystä. Hankkeen pilotointivaiheessa järjestämme muutamassa asuntokohteessa energiakisan.

Olemme valinneet energiakisaan kolme asuntokohdetta, joiden veden ja sähkön kulutusta sekä jätteiden määrää seurataan kolmen kuukauden ajan. Kisassa on mukana seuraavat kohteet: Ristinarkuntie 18, Mekaniikanpolku 6 ja Vaahterakuja 1. Kilpailuaika on 28.11.-19.2.2023. Kohteiden asukkaat voivat seurata oman kohteen kulutuslukemia rappukäytävään asennetulta näyttötaululta. Näytössä on muutamia interaktiivisia toimintoja, joita koskettamalla asukkaat saavat lisää tietoa. Eniten säästänyt asuntokohde palkitaan!

Energiansäästötoimenpiteet

POAS tekee monia erilaisia toimenpiteitä energian säästämiseksi, ja toivomme, että kaikki asukkaatkin tekevät oman osansa, jotta vuokrataso pystytään pitämään kohtuullisena ensi vuonnakin. Asukastoimikuntien edustajat ovat olleet mukana energiansäästötoimenpiteiden suunnittelussa.

Valtakunnallisesti on tulossa erilaisia energiansäästökampanjoita, joilla opastetaan ja kannustetaan kaikkia osallistumaan energiansäästämiseen ja näin vaikuttamaan kokonaiskulutukseen. Motiva, Energiavirasto, työ- ja elinkeinoministeriö, valtioneuvoston kanslia, ympäristöministeriö ja Sitra järjestävät yhteisen energiansäästökampanjan, johon myös me osallistumme. Astetta alemmas -kampanja kannustaa kaikkia suomalaisia säästämään energiaa tekemällä pieniä arkisia tekoja. Tutustu tästä kodin helppoihin energiansäästövinkkeihin.

Marraskuussa 2022 vietimme saunatonta kuukautta. Kohteiden yhteiset saunat ovat poissa käytöstä 31.10.—27.11. välisen ajan. Saunaton kuukausi säästää sähköä noin 37 000 kWh. Saunattoman kuukauden aikana asukastoimikunnat kävivät läpi saunojen käyttöasteita ja tulevat saunavuorot on suhteuttu toteutuneisiin käyttöasteisiin. Tavoitteena on, että kiukaat eivät lämpene turhaan silloin kun vuoroja ei käytetä.

Lisätietoa veden ja energian säästämisestä POASin asunnoissa.


Lisätietoja:

Johanna Järventie
Asukasisännöitsijä, POAS
johanna.jarventie@poas.fi