Hyppää sisältöön

Paleleeko kotona?

26.01.2023

Kaikkien asuntojemme lämmitys on päällä. Ilmojen viiletessä asunnossasi voi silti tuntua kylmältä. Tässä artikkelissa kerromme mistä se johtuu ja miten voit itse vaikuttaa kotisi sisälämpötilaan.

Miten lämmitys toimii?

Lähes kaikki kohteemme lämpiävät kaukolämmöllä. Lämpöenergia kiertää kuumana vetenä alueen kaukolämpöverkossa, josta se kulkeutuu asuntosi vesikiertoisiin lämpöpattereihin. Tampereen Sähkölaitos tuottaa käyttämämme lämpöenergian 100 % uusiutuvilla, puuperäisillä energialähteillä. Talojen lämmitysverkosto suljetaan kesäksi, ja sulku avataan sään mukaan alkusyksystä, yleensä kuitenkin viimeistään elo-syyskuun vaihteessa. Huoneilma voi tuntua viileältä, vaikka se todelli-suudessa olisikin suosituslämpötilan (20–21°C) mukainen. Tämä on yleistä erityisesti lämmityskauden alussa, jolloin vuodenajasta johtuen ilman suhteellinen kosteus on korkea. Syksyisin kestää jonkin aikaa ennen kuin talon rakenteet ovat lämmenneet ja suhteellinen ilmankosteus alentunut.

Suurehkot ulkolämpötilan laskut vaikuttavat kylmyydentunteeseen ennen kuin sisälämpötila tasaantuu vastaamaan muutosta. Lämpötilan noustessa ja laskiessa asunnon ikkunat reagoivat lämpötilan muutokseen välittömästi, eikä läm-mitys välttämättä ehdi reagoida lämpötilan äkilliseen muutokseen yhtä nopeasti.

Miten voit itse vaikuttaa kotisi sisälämpötilaan?

Siirräthän verhot/huonekalut pois lämpöpatterin edestä, etkä päästä lämpöä karkuun avaamalla ikkunoita. Lämpimän veden virtausta voit säätää patterin venttiilistä. Tarkkaile huonelämpötilaa lämpömittarin avulla, ja ilmoita POASille vikailmoituksella, mikäli huomaat patterin vuotavan vettä tai vikaa esimerkiksi ikkunoiden tai ulko-ovien tiivisteissä. Pattereita ei missään nimessä saa ilmata (päästää ilmaa ulos) itse, sillä se sekoittaa patteriverkoston vedenpaineen ja pahimmassa tapauksessa koko talon lämmitysjärjestelmän. Mikäli patteri pitää lorisevaa ääntä, ilmoita POASille.

Lisätietoa sisälämpötiloista ja lämmityksestä löydät asukasoppaastamme.