Hyppää sisältöön

Onko asunnossasi kuuma?

30.05.2022

Kuumilla ilmoilla saamme paljon kyselyitä asunnon sisälämpötilasta. Ymmärrämme, että helteillä voi tuntua tukalalta, vaikka asuntoja ei kesäkuukausina lämmitetäkään. Huolehdimme talokohtaisen ilmanvaihdon toimivuudesta, mutta mekään emme pysty ihmeisiin. Rakennukset on rakennettu rakentamisen aikaan voimassa olleiden rakennusmääräysten mukaan, joten niissä ei ole jäähdytysjärjestelmiä. Näin ollen emme pysty viilentämään sisälle tulevaa ilmaa.

Siispä muistutamme, että asukas voi itsekin vaikuttaa kodin sisälämpötilaan monin tavoin. Tässä pari vinkkiä:

  • Sähkölaitteet tuottavat lämpöä ja kasvattavat näin lämpökuormaa asunnossa, joten vältä ylimääräisten sähkölaitteiden käyttöä. Esimerkiksi saunan lämmitys tai uunin käyttö nostaa herkästi sisälämpötilaa.
  • Älä päästä ylimääräistä lämpöä sisälle. Pidä ikkunat sekä verhot tai mahdolliset sälekaihtimet kiinni päiväsaikaan, jotta asuntoon ei tulisi auringon suoraa lämpösäteilyä.
  • Pidä tuloilmaventtiilit auki. Korvaavaa ilmaa virtaa huoneistoon ilmaventtiileistä, joita ei saa tukkia. Tuloilmaventtiilit sijaitsevat useimmiten asuntojen katonrajassa tai ikkunoiden yläosassa.
  • Tuuleta yöaikaan, kun ulkoilman lämpötila on laskenut alle sisälämpötilan, ja päivän aikana kuumenneet rakenteet viilenevät. Aamuvirkkujen kannattaa hyödyntää kaikkein tehokkain aika varhain aamulla, kun ilma on viileimmillään yön jälkeen. Suosittelemme ristivetoa. Jos tuuletat päivällä, kannattaa huomioida, että ulkoilman ollessa sisäilmaa lämpimämpää tuuletus saattaa kuumentaa asuntoa entisestään.
  • Erilaisilla tuulettimilla voi tehostaa ilmankiertoa asunnossa. Tuulettimesta saa parhaan hyödyn, kun se on oikein suunnattu ja sijoitettu tarpeeksi lähelle. Se kannattaakin laittaa paikkaan, jossa tulee oleskeltua eniten, kuten sängyn viereen. Jatkuvaan käyttöön tuuletin ei kuitenkaan sovi, eikä sitä saa jättää ilman valvontaa.


Nautitaan kesästä!